Άσκηση

Ρόλος του ιατρού

Ο ιατρός προσαρμόζει την συνταγή για άσκηση (exercise prescription) στο ιατρικό ιατρικό του ασθενούς, στο πρόγραμμά του, βρίσκει εξατομικευμένα κίνητρα και τρόπους ή καλύτερα ο ασθενής με την καθοδήγηση του ιατρού βρίσκει τρόπους προκειμένου να προχωρήσει σε συμπεριφορική αλλαγή. Να προχωρήσει, όχι να αναβάλει ή να εγκαταλείψει το πρόγραμμα μετά το πέρας των συνεδριών.

Θέλετε ένα φθηνό χάπι που βελτιώνει τη διάθεση, την εμφάνιση, την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, τη χοληστερίνη, την πίεση, το σάκχαρο;

Ε τότε γυμναστείτε!

Η άσκηση είναι φάρμακο. Οι επιλογές άπειρες. Οι ιδανικές πραγματοποιούνται στη φύση.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σωματική Δραστηριότητα  ορίζουν τα 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα και τουλάχιστον 2  φορές εβδομαδιαίως ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για τους ενήλικες, προκειμένου να αποκομίσουμε τα βασικά οφέλη της γυμναστικής.

Για τα παιδιά 6-17 ετών ορίζονται τα 60 λεπτά άσκησης καθημερινά και τα παιδιά 3-5 ετών θα πρέπει να βρίσκονται σε κίνηση την περισσότερη ώρα της ημέρας.

Η καθιστική ζωή θεωρείται πλέον από μόνη της ισχυρός παράγων κινδύνου για νοσηρότητα.

Έχει συγκρίσιμη αρνητική επίδραση με το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Και δεν την κάνουμε μόνο εμείς, την βλέπουμε και στα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά τείνουν να γίνονται περισσότερο παχύσαρκα και λιγότερο δημιουργικά. Εμείς θα τα κατευθύνουμε με το παράδειγμά μας.

Δεν έχουμε χρόνο. Είμαστε κουρασμένοι. Η άσκηση μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας με τρόπους που δεν φαντάζεστε.

Παρκάρουμε μακριά, περπατάμε ενώ ακούμε κάποιο σεμινάριο, αντί να κάτσουμε για καφέ πηγαίνουμε με τους φίλους έναν όμορφο περίπατο στο δάσος, αντικαθιστούμε την καρέκλα γραφείου με ένα στατικό ποδήλατο, ακόμα και με μία μπάλα pilates.

www.fully.com

Τεκμηριωμένη έρευνα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Blair, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της υγείας του 21ου αιώνα.

https://bjsm.bmj.com/content/43/1/1

Μία μετα-ανάλυση δημοσιευμένη στο περιοδικό BMJ το 2013 κατέδειξε ότι η άσκηση έχει ισοδύναμα αποτελέσματα με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, όσον αφορά τα οφέλη τους σε σχέση με τη θνητότητα, στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

https://www.bmj.com/content/347/bmj.f5577

Για κάθε μία ώρα τηλεόραση επιπλέον, αυξάνεται κατά 8% ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου σε ενήλικες 45-79 ετών.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20576628/

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου και βελτιώνει την επιβίωση σε καρκινοπαθείς ασθενείς.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31626056/

Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το stress και βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση διαταραχών διάθεσης σε πολλούς ασθενείς.

H άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρώντας με αντιφλεγμονώδη τρόπο μέσω πολλών μηχανισμών.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254618301005

Η άσκηση είναι φάρμακο.

https://exerciseismedicine.gr/