Διατροφή

Ρόλος του ιατρού

Ο ιατρός προσαρμόζει τις διατροφικές επιλογές, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το πρόγραμμά του και τις δυνατότητες που έχει για μαγειρική στο σπίτι. Εισάγονται τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (nutrition prescription), προτείνονται λύσεις για υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, για εύκολη και γρήγορη προετοιμασία των γευμάτων και για απώλεια βάρους.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της η Culinary Medicine (Μαγειρική Ιατρική), μαθήματα της οποίας παρέχονται σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η διατροφή είναι φάρμακο. Κάθε τρόφιμο εισάγεται στον οργανισμό μας, περιέχει συστατικά που διασπώνται σε ουσίες που επιδρούν στις λειτουργίες μας, όπως ακριβώς ένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Με τη διαφορά ότι οι τροφές μπορούν να είναι τελείως φυσικές, από τη φύση στο πιάτο μας, με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και τον υγιεινότερο τρόπο μαγειρέματος. Κάτι το οποίο δεν ισχύει για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα.

Επομένως όπως είμαστε προσεκτικοί στη λήψη σκευασμάτων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τις τροφές που εισάγουμε στον οργανισμό μας. Trans και κορεσμένα λιπαρά, AGEs, βλαβερές ουσίες των τροφίμων πρέπει να περιορίζονται και στον αντίποδα να αυξάνονται θρεπτικές ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες. Μην ξεχνάμε ότι ο WHO κατέταξε τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνο τάξης 1, δηλαδή υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι προκαλούν κάποιους τύπους καρκίνου.

Ισορροπημένη διατροφή με τροφές κατευθείαν από τη φύση χωρίς καθόλου ή με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία. Υγιεινό μαγείρεμα με υγιεινές πρώτες ύλες.

Τρώτε ένα ουράνιο τόξο σε χρώματα καθημερινά; Με κόκκινα berries, σταυρανθή, πορτοκαλί, κίτρινα φρούτα, πράσινα λαχανικά, επιλογές και εδώ άπειρες που προσφέρει απλόχερα η παλέτα της φύσης.

Ξέρατε ότι μελέτες δείχνουν ότι 7-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

Η αλλαγή είναι δύσκολη, αλλά ακόμη και μικρά βήματα, όπως μια χούφτα ξηρών καρπών το απόγευμα κάθε μέρα, προσφέρουν τα οφέλη τους και ανοίγουν το δρόμο για την επόμενη αλλαγή.