Ρόλος του ιατρού
Ο ιατρός διαπιστώνει τα επίπεδα stress του ασθενούς και με την κατάλληλη καθοδήγηση εισάγει τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινότητα του ασθενούς, πραγματοποιήσιμες και ευχάριστες για τον ασθενή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείζονα ψυχοπαθολογία παραπέμπεται σε ιατρό ή ψυχολόγο για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Με φυσικές μεθόδους. Τεχνικές χαλάρωσης, guided imagery, διαλογισμός, γιόγκα, προσευχή, άσκηση.
Ο διαλογισμός αποτελεί τεχνική μέσω της οποίας, σύμφωνα με μελέτες βασιζόμενες στην απεικόνιση με functional MRI, αυξάνεται ο εκούσιος έλεγχος από τον εγκεφαλικό φλοιό στην αμυγδαλή του εγκεφάλου. Δηλαδή, με απλά λόγια κατορθώνουμε να ελέγξουμε το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, ώστε να μην είναι πλέον τόσο αυτόνομο σε περιπτώσεις αντίδρασης μάχης- έντονου μη εποικοδομητικού stress.
Harvard researchers study how mindfulness may change the brain in depressed patients
Απλά και μόνο 5 λεπτά να βρούμε μία άνετη θέση, να πάρουμε αργές βαθειές ανάσες και να ακούσουμε τους ήχους της φύσης live ή από κάποια εφαρμογή και να φανταστούμε ότι βρισκόμαστε εκεί στη θάλασσα με το απαλό αεράκι να δροσίζει το πρόσωπό μας και τα πόδια μας να βρέχονται από το κύμα ακούγοντας τον παφλασμό του νερού, ή τα πουλιά του δάσους και το κελάρυσμα του νερού στα ρυάκια, συγκρατώντας το μυαλό μας από την περιπλάνηση σε άλλες σκέψεις, όπως του τι δουλειές έχουμε σήμερα (Meditation is good medicine, Mayo Clinic Minute).
https://www.mayoclinic.org/meditation/vid-20469255
Η γιόγκα προσφέρει επιπλέον και μυική ενδυνάμωση, ισορροπία, απαλύνει τελικά πολλά μυοσκελετικά άλγη που μας ταλαιπωρούν και κάνουμε χρήση αναλγητικών χαπιών.
Yoga stretching for improving salivary immune function and mental stress in middle-aged and older adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28368782/
Ευτυχώς υπάρχουν άπειρες εφαρμογές και βίντεο στο διαδίκτυο, όπου με σωστά κριτήρια επιλογής θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε τα παραπάνω χωρίς καθόλου κόστος.