Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ

Ρόλος του ιατρού

Συζήτηση με τον ασθενή για τις συνέπειες του καπνίσματος, ανεύρεση κινήτρων για τον ασθενή, τι του προσφέρει η διακοπή, ποια είναι τα εμπόδια, ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπή, στήριξη και follow-up.

¨Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. ¨

Το τσιγάρο περιέχει 70 χημικές ουσίες που θεωρούνται καρκινογόνες.

Αν κανείς δεν κάπνιζε, ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο δεν θα συνέβαινε.

Το “άτμισμα” οδηγεί σε βαθύτερη εισπνευστική κίνηση με αποτέλεσμα οι βλαβερές ουσίες να εισέρχονται πιο βαθειά στον ιστό του πνεύμονα.

Η διακοπή καπνίσματος σε ηλικία 30 ετών αυξάνει κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς. Πρακτικά αν ένα άτομο κόψει το κάπνισμα στα 30 κερδίζει 10 χρόνια επιπλέον ζωής.

Η διακοπή καπνίσματος σε ηλικία 60 ετών αυξάνει κατά 3 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς.

Ο ασθενής που το έκοψε μειώνει τον κίνδυνο να πάθει έμφραγμα κατά 50% σε σχέση με αυτόν που δεν το έχει κόψει.

Πηγή: The Lifestyle Medicine Board Review

Ο καπνιστής ΜΠΟΡΕΙ να το κόψει και το κόβει.

Πρέπει να περάσει από την σκέψη και την επιθυμία στην εκτέλεση. Είναι τόσα πολλά αυτά που χάνει.

Έχω ακούσει πολλές φορές από τους ασθενείς μου αφού το πάθουν, να αναρωτιούνται γιατί να μην το είχαν κόψει νωρίτερα. Το αίσθημα πλασματικής υγείας που έχει ένας καπνιστής πριν νοσήσει, είναι πρόσκαιρο. Το αίσθημα της απόλαυσης που βασίζεται σε κέντρα ανταμοιβής στο εγκέφαλο είναι πρόσκαιρο και σαφώς μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες ευχάριστες και υγιεινές συνήθειες.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, χαμηλού κινδύνου λήψη αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες ως εξής: λιγότερα από 14 ποτά την εβδομάδα, με όχι περισσότερα από 4 ποτά μέσα σε μία ημέρα και για τις γυναίκες λιγότερα από 7 ποτά την εβδομάδα, με όχι περισσότερα από 3 ποτά μέσα σε μία ημέρα.

Ένα ποτό ισοδυναμεί με 142 gr κρασιού = 1 ποτήρι

340 gr μπύρας = 1 κουτάκι

43 gr αποστάγματος (ουίσκι κ.ά.) = 1 σφηνάκι

Γίνεται εκτίμηση της χρήσης του ασθενούς με κατάλληλα ερωτηματολόγια και αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ή παραπέμπεται σε κατάλληλη ειδικότητα.

.